Taal in beweging

Namens VluchtelingenWerk organiseerde ik het slotevenement van Taal in Beweging. Er waren bijzondere ontmoetingen tussen mensen uit alle windstreken. De bijeenkomst stond in het teken van dromen en verbinding maken. De gasten kregen allemaal een kaart waarop ze hun droom mochten schrijven. 

Zij wil graag  fotograaf worden’

UDEN – Bij VluchtelingenWerk WOBB zijn de afgelopen twee jaar een paar honderd migranten en vluchtelingen gekoppeld geweest aan een vrijwillige taalcoach. In een periode van minimaal een half jaar oefenden zij de Nederlandse taal. In het contact met elkaar openen de taalcoaches en de vluchtelingen nieuwe werelden voor elkaar, waar taal een belangrijke rol speelt en waar eveneens je eigen talenten en dromen van grote waarde zijn.

 Tijdens het slotfeest waren  fotograaf Ad van Meeuwen en zijn compagnon Guus van der Valk foto’s aan het maken. De  Afghaanse jongedame Maliha  hield Ad nauwlettend in de gaten.  Zij volgde hem waar hij met zijn camera heen ging. De taalcoach van Maliha vertelde aan Ad: ‘Zij wil graag  fotograaf worden’.

Maliha en Ad wisselden een paar woorden uit.  De verlegenheid had haar misschien overmeesterd, maar de boodschap sprak uit haar ogen: haar droom is om fotograaf te worden. Ad had twee camera’s bij zich. Zijn tweede camera hing hij om de nek van de dame en tijdens het feest maakte zij foto’s van de mensen om haar heen.  Glunderend sloot zij haar dag af en bedankt Ad uitzinnig. Een droom was tot werkelijkheid gekomen.