De liefdesvulkanen als thuisbasis

De vulkanen rondom San Pedro de Atacama vertellen een risicovol liefdesverhaal.* Vanaf de eerste dag in dit afgelegen dorpje in de Atacama Woestijn, 30 december 2017, had ik een sterk gevoel van thuiskomen. Dat gevoel veranderde toen ik ziek werd van een longembolie in het Juriques Hostal van Roberto.

Hoe hard ik ook riep, ‘ik ga nooit ……’, weerkaatste als een echo in mij: ‘ik ga ooit, ooit, ooit…….weer naar Chili’.

Zo was het ook.  De vulkanen van de liefde vormden hierin een sterke basis.

Werkelijk nooit gedacht dat de liefde me terug zou brengen naar deze bijzondere plek, waar ik herstel van alle drukte in Nederland. Hier schaaf  ik mijn ideeën en visie bij. Ik droom weg en geef handen en voeten aan wat ik wil. Soms verval ik in het geforceerd plannen bedenken en ga ik terug naar het nu, wat leven heet.

Mijn ademnood brachten Roberto en mij bij elkaar. We zijn nu bijna 2 jaar samen en alleen de oceaan scheidt ons nu, soms het tijdsverschil, een paar cultuurverschillen en de onzekerheid die het leven soms met zich meebrengt. Ik vertrouw erop dat ik hoor waar ik ben, waar dat ook mag zijn. Dat gevoel is soms wankel, want ook ik ben weleens verdrietig en boos of bang en toch…. heb ik een oervast vertrouwen. Mijn geluk en het zien van kleine dingen geven mij  de kracht.

Alles neemt de vorm van de vulkanen en de dalen aan. Zoals het vormrijke schaduwspel in het dal bij de vulkanen, wanneer de zon de wolken verlicht. Dat is allemaal echt. Deze vormen leren me naar mezelf te kijken.  Dieper en hoe het anders kan.

De liefdesvulkanen helpen mij om een inwendige rust te vinden.  Er is herkenning in elkaar en ook dat zorgt voor positieve berichtjes van mensen aan de andere kant van de oceaan, die Roberto en mij zien:

 

“Ik denk dat je elkaar herkent en thuis bent.” “Two birds of a feather living together.”  

Samen en alleen sterk.

*De Atacameños in San Pedro de Atacama kennen een liefdesverhaal over de vulkanen, waarbij door een ruzie tussen de vulkanen om de vrouwelijke vulkaan Quimal, vulkaan Juriques zijn hoofd verloor (de top).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.