DO GOOD!

Last minute sloot ik met de Koruvaan aan bij de DO GOOD MARKET van Social Label. Ze toverden het Werkwarenhuis in Den Bosch om tot sociale bazaar. Thuis vulde ik mijn rode backpack met gekleurde kussens en een heus Iraans bruidskleed; een Perzisch tapijt, dat ooit als bruidsschat diende. Met mijn grote dromenvanger aan mijn rugzak gebonden en een rood boodschappenkarretje gevuld met knutselspulletjes banjerde ik naar het Werkwarenhuis, waar ik mijn spullen op de ‘Pers’ uitstalde.

Mijn creatieve hart klopt
Laten we eerlijk zijn, als startende sociale ondernemer, kom ik net om de hoek kijken, maar mijn creatieve hart heeft altijd geklopt. Social Label is voor mij een prachtig voorbeeld van hoe mensen met allerlei wensen bij elkaar komen tot prachtige sociaal duurzame producten met een verhaal. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken aan de ontwerpen van jonge designers. Vol verwondering heb ik ernaar gekeken en een mijnheer vroeg me: ‘Ben jij designer?’  ‘Nee, ik nodig mensen uit om hun verhalen vorm te geven.’

Mooie verhalen vormen zich als een olievlek
Door bezoekers uit te nodigen om hun dromen te vertellen, kwamen er werkelijk waar prachtige verhalen op tafel. Ze verbeeldden of vertaalden deze op een reislabel, die vervolgens aan de dromenvanger kwam te hangen. Marie-José werkzaam bij Amarant maakte een denkbeeldige luchtballonvaart. Een andere dame vertelde me over Stichting SOLOS, een creatief platform voor jongeren en young professionals. Jonge filmers laten elke maand hun film zien in de Verkadefabriek. Podium bieden is belangrijk, want daarmee wordt alles zichtbaar, ook hier dus.

Een vrouw uit Nicaragua voelde verdriet om de gewelddadigheden in haar thuisland. “Libertad para mi país Nicaragua.” Moeder deelde haar zorgen over het loslaten van haar dochter met het syndroom van Down. Het is tijd om op eigen benen te staan, want de ouders worden ook ouder.  Haar dochter hoopte dat ze snel in het mooie huis kon gaan wonen.  Andere dromen: ‘House + design studio + een simpel leven’ ‘Mijn droom is dat we met elkaar en in samenwerking met elkaar gaan leven. Los van religie, iedereen in zijn eigen waarde laten’, ‘Does lief, meer en meer en meer en meer als een olievlek’…… en een tekening van relaxende mensen op een ogenschijnlijk onbewoond eiland.

Talenten verbinden
Geen eilandjes maar: ‘Echte inclusie, een samenleving waarin diversiteit omarmd wordt’. Deze droom triggerde mij. Hier zag ik hoe mensen bij elkaar aan tafel schoven, los van leeftijd, man, vrouw, met of zonder beperking, designer, aanjager. Gewoon mens. Ik vertelde iedereen aan tafel over de Koruvaan en de creatieve ontmoetingen met aandacht voor talent. De vrouw die haar vleugels gaat uitslaan met ondersteuning in haar eigen huis, sloot het gesprek af met de overtuiging: ‘Ik heb ook een talent’. Zo is het maar net en dat kun je zien bij Social Label!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.