Meid, de wereld ligt aan je voeten!

Met mijn blauwe koffer gevuld met boekjes, gekleurde doeken en vondsten, liep ik de rode loper op. Ik kwam binnen in de aula van het 2College Durendael waar ik een tafel omtoverde tot een avontuurlijk hoekje met mijn wereldbol erbij. De aula fungeerde op 7 maart niet als pauzeplek voor scholieren. Nee, hoor!

Er vond een beroepenbeurs plaats voor meiden van 12 tot 20 jaar. Op uitnodiging van Stichting Oisterwijk Centraal stond ik samen met andere vrouwen klaar om over ons vak en passies te vertellen, onder wie een dichter, huisarts, een rechter, yogadocente, werktuigbouwkundige en politieagente.

De beroepenbeurs gaf meiden een kans om vanuit neutraliteit te kijken en zich te oriënteren op een vak waar ze goed in zouden kunnen worden. Hoe jonger meiden zich voorbereiden op hun beroepskeuze en waar ze gedreven door zijn, hoe meer mensen op de juiste plek terecht komen en vanuit hun kracht kunnen samenwerken. De wethouder  zei in haar speech:

“Veel vrouwen zijn nog niet economisch zelfstandig, armoede komt vaker voor bij vrouwen, en je ziet in belangrijke posities of in beroepen wat van oudsher meer een mannenberoep is, dat daar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn.”

Een veertienjarige jongedame schoof bij me aan tafel. ‘Wat wil jij later worden?’, vroeg ik uit nieuwsgierigheid. Haar antwoord raakte mij. Ze zei met een diepe overtuiging: “ik wil bij de marechaussee.” Het was een spiegel voor mijzelf. Op die leeftijd was ik ook zo vastberaden over mijn toekomst.

“Wat lijkt je zo leuk bij de marechaussee?” “Ik houd veel van bewegen.” Ik vertelde haar over de man met wie ik 10 jaar samen was geweest en bij defensie werkte. Je mag dan inderdaad veel bewegen én je moet ook heel veel op dezelfde plek stilstaan of zitten.

Deze meid koesterde haar toekomstdroom en maakte er werk van.

“Ik ga een keertje kijken bij de opleiding.” Zo kan ze zien, hoe het is om in de beveiliging te werken.  Want wie je ook bent, er is altijd een vak wat bij je past. Met een ijzeren wil, geluk en steun om je heen, kom je waar je zijn wil in de wereld. Girl, go for it! Meid, bij de marechaussee ligt de wereld aan je voeten!

Wil je een indruk krijgen van de beroepenbeurs? Klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.