Sta je mannetje als eigenzinnige vrouw

Op de een of andere manier trek ik altijd interessante mensen aan. Zo ook op de rommelmarkt waar Roberto en ik onze spullen verkopen voor het goede doel: creatieve ontmoetingen voor vrouwen met minder inkomen.

Als ik samen met mijn vriend Roberto op ons kleedje zit, raak ik in gesprek met Inke Katoen, antropoloog en politica in de gemeente Den Bosch. Zij was jaren als één van de weinige vrouwelijke politica actief binnen de PvdA.  Haar oom André Köbben, emeritus hoogleraar in de culturele antropologie blijkt te zijn overleden, lees ik in het NRC artikel wat ze me met zorg aan mij laat zien.

“Als onderzoeker, als leermeester van vele generaties antropologen, én als beleidsadviseur en eigenzinnig essayist was hij hier te lande lange tijd de invloedrijkste representaten van zijn vakgebied”

Een brug naar de realiteit

Inke vertelt hoe zij als cultureel antropoloog altijd de brug heeft willen slaan naar de dagelijkse werkelijkheid, net als haar oom.  Iets in mij wordt wakker. De eigenzinnigheid waarmee zij vertelt is een herkenning voor mij als innerlijk eigen-wijze vrouw.

Ik denk terug aan de verhalen van mijn oudoom die als Kruisheer een klacht kreeg van de Katholieke Kerk, toen hij beweerde dat het van belang is om de Bijbel te interpreteren naar de hedendaagse realiteit in plaats van in dogma’s te denken. De Universiteit van Nijmegen heeft hem in zijn gelijk gesteld.

Met diep respect waardeer ik mensen die iets aan de kaak stellen wat niet meer zuiver is of niet meer past bij de tijd van nu.

Zo voel ik dat ook Inke zich met passie en doorzettingsvermogen heeft ingezet voor de vrouwen, ondanks alle tegenslag die zij hierbij ervaarde. Want kennis en ervaring van vrouwen worden nog steeds mondjesmaat in de politiek toegestaan. Vrouwen zijn een bedreiging, begrijp ik uit haar verhaal. 

Je lijkt op mijn jongere uitgave van 1988

Een paar maanden later, januari 2020, schrijf ik haar vanuit Chili een lang bericht over onze ontmoeting.

“Wij, beiden antropologen, spraken over intelligente vrouwen en hun invloed binnen de samenleving.”

Met passie vertel ik haar hoe graag ik me in wil zetten voor de talentontwikkeling van vrouwen uit alle windstreken. Eigenlijk allemaal vrouwen onderweg die barstensvol energie en wijsheid zitten en gek genoeg niet altijd hun volle talent uitleven.  Zij antwoordt me op ‘mijn brief’:

“Fijn zo’n brief! Ik herinner ons gesprek nog goed en ik zou het prachtig vinden als je plannen en verbindingen in Den Bosch slagen! Je lijkt in enthousiasme en denken op mijn jongere uitgave van 1988 en als voorbeeld deug ik wel want ik vind dat de vrouwen samen best veel bereikt hebben. Als je thuis bent spreken we af.
Inke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.