‘Zonde als het talent van vrouwen niet gezien wordt’

Udens Weekblad, Donderdag 4 juli 2019

UDEN | Meuk is leuk! Met deze zin in het achterhoofd zit Sandra Verkuijlen uit Volkel in het zand bij Bedaf in Uden om haar spulletjes te verkopen. De opbrengst gaat naar de Koruvaan, een sociale onderneming die creatieve ontmoetingen toegankelijk wil maken voor vrouwen uit alle windstreken.

Sandra had letterlijk een lange adem nodig om te komen tot waar ze nu is. “In december 2017 kreeg ik op reis in Chili onverwachts een longembolie”, vertelt ze. “In het ziekenhuisbed met het infuus in de rechterarm en de pen in de linkerhand schreef ik mijn droom op: het realiseren van mijn bedrijf de Koruvaan, waar vrouwen uit alle windstreken elkaar ontmoeten en versterken met hun eigen wijsheid en kerntalenten met ruimte voor creatieve uitspattingen en gewoon doen.” Al reizende door de wereld, bij VluchtelingenWerk en ook in haar eigen kring zag en ziet ze zoveel talenten bij vrouwen. “Zonde toch, als dit niet gezien wordt? Toen ik terug kwam in Nederland flitste zowat mijn hele leven aan mij voorbij. Mijn reis ging thuis gewoon verder en ik (her)ontdekte daar de mooie plekjes van Nederland en vooral mezelf met mijn bijbehorende dromen tot op de dag van vandaag.”

TERUGBLIK- Een kleine reis met passanten op zoek naar iets moois

De Brabantse buurman op de rommelmarkt verwelkomde mij en inspecteerde mijn waar. ‘Je hebt mooie spulletjes, hoor.’ We wisselden wat ervaringen uit. Hij vertelde mij over het herseninfarct, dat hij had gehad. Dat schiep een band. Mijn reizen wekten zijn interesse. Als jonge kerel was hij graag gemigreerd.
De rommelmarkt voelde als een vakantiereisje waarbij ik de stroom van de mensen volgde. Ik observeerde, maakte een inschatting van wat iemand kon gebruiken en tegelijkertijd genoot ik ervan om te vertellen over de creatieve ontmoetingen bij de Koruvaan.
In de tussentijd schakelde ik met alle passanten, verzamelaars, mensen met uiteenlopende wortels, mijn familie, een oud collega en haar theatergroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Een jongevrouw met een gouden naamkettinkje was hartstikke blij met mijn skai panterjackje. Met gebaren maakte ik duidelijk aan Poolse mensen waarvoor ze een bepaald product konden gebruiken, een vrouw met afroroots kocht samen met haar dochter HAVO examenboeken Biologie. Een jongetje vertrok met een big smile en twee knuffeltjes die elkaar omarmden. Iedereen was even een passant met een verhaal op zoek naar iets moois.

Bijzondere mensen. Komt dat zien!
Een dame sprak me aan en zei: ‘Jij hebt zeker een bijzonder verhaal?’ Haar nichtje uit Kerkdriel was bekend bij Omroep Brabant en zocht altijd ‘bijzondere mensen’ voor haar vlog. Wie weet! Het helpt mij om mijn verhaal en drijfveren van de Koruvaan te delen.
Vanwege de mooie opbrengst tijdens de markt op Bedaf, ben ik op zondag 1 september ook te vinden bij de Zuster van Orthenpoort ‘bazaar’.  Achter het hofje aan de Hinthamerstraat in Den Bosch stal ik op mijn tapijt diverse spulletjes uit. Van vintage, boeken over sociale en culturele onderwerpen en kleine frutsels tot aan kleding, strips en keukengerei. Komt dat zien! Komt dat zien! Snuffelen, ervaringen uitwisselen en naar huis met nieuwe aanwinsten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.